maandag 16 januari 2017

Koud en warm

Zoals jullie al weten, leren we over de winter. We startten dit thema vorige week. Vorige week lag de nadruk op 'koud en warm'. 

Om ons thema te starten, speelden we allemaal samen een spelletje in de kring. Juf nam er eerst een prent bij waarop een blauwe K stond. Welke letter is dit? Wie weet er woordjes die met deze letter beginnen? Welke kleur heeft de letter? Juf verklapte dan al dat het de letter K is van 'koud'. Juf nam er dan ook een tweede prent bij. Op deze prent staat een rode W. Welke letter is dit? Als de K, de K van koud is, dan is de W de W van....? Inderdaad de W van warm. 
Waarom zou de W rood zijn en de K blauw? Onze juf vertelde ons dat warm rood wordt afgebeeld en koud blauw, dit kan je zien op de meeste kraantjes. 
Juf had dan ook nog vele kleine prentjes bij. Elk om beurt mocht zonder te kijken een prentje nemen en dan moesten we sorteren: prenten die ons warm maken (bv muts, sjaal,...) of die warm zijn (bv vuur,...) moesten we bij de W leggen. Prenten waar iets op op staat dat koud aanvoelt, moesten we bij de K leggen. Dit lukte ons al heel goed. Nadien konden we dit dan ook per 2 in een hoekje spelen. 

Aan de hand van deze kaartjes speelden we later op de week een uitbeeld-spelletje. Juf toonde een prentje, als dit prentje bij koud hoort, moesten we koud uitbeelden door te bibberen:
Stond er iets op dat bij warm hoort, dan beeldden we uit dat we aan het zweten waren:

Vanaf vorige week zijn er ook 2 moetjes. Voor onze moetjes vorige week, moesten we woordjes herkennen. Omcirkel het woordje VIS was het eerste moetje, omcirkel het woordje IGLO was het tweede moetje. We oefenden dit eerst ook in onze kring aan de hand van een spelletje. 

Onze zandbak is gedurende dit thema geen zandbak maar een sneeuwbak. We maakten zelf snippers met wit papier en mochten zelf kiezen of we deze snippers maakten door te knippen of door te scheuren. Nadien kwamen er dan sneeuwpopjes in en schepjes om in de sneeuwbak te spelen. 

Er waren nog heel wat leuke dingen: in de plasticinehoek maakten we sneeuwpopjes; in de knutselhoek schilderden we sneeuwtaferelen op zwart of blauw papier; de poppenhoek werd een winterhoekje en deze werd ook aangevuld met de vele spullen die we zelf meebrachten; in de boekenhoek lagen veel boekjes met verhaaltjes over sneeuw, winter,...; in de spelletjeshoek speelden we het iglospel van Jonas;...

Vrijdagochtend vulden we een doosje met water en we legden er een plastic kipje in: zo konden we zien dat het kipje kon bewegen en drijven. We zetten het dan in de diepvriezer om te zien wat er zou gebeuren. Later op de dag keken we al eens: we zagen een dun laagje ijs maar onderaan nog water. Na het weekend piepen we nog eens en dan zien we wel wat er verder gebeurd! 

En om de week af te sluiten keken we naar het eerste deel van de film 'Lars de kleine ijsbeer'. Deze week zullen we ook nog naar het tweede deel kijken. 

Deze week leren we verder over de koude en het weer maar dan meer specifiek over de noord-en de zuidpool. Maar hierover lezen jullie binnenkort wel meer ;-) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten